Utbildad personal, gott ledarskap och en gemensam vårdfilosofi är tre viktiga delar för att uppnå hög kvalitet i vård och omsorg. Silviahemmets certifieringsprogram har främsta fokus på dessa tre områden.
innebär att alla medarbetare vid en vård- och omsorgsenhet har fått en grundutbildning i demenskunskap. Arbetsledare har utbildats i ledarskap vid implementering och teamarbete, samt minst två medarbetare per avdelning har fått reflektionsledarutbildning.
Se filmen från geriatrisk avdelning 1 på Norrtälje sjukhus. Enhetschef Margareta Söderman berättar om Silviahemscertifieringen och vad det har betytt för dem.
Vi lär ut ett arbets- och förhållningssätt som kan användas under hela sjukdomsförloppet, från mild till svår fas i sjukdomen och till livets slut. Silviahemmets vårdfilosofi är grunden i alla våra utbildningar och arbetet vid vår dagverksamhet.
Vill du veta mer om Silviahemmets kunskapscertifiering? Läs Silviahemmets magasin i länken nedan.
Silviahemmets certifieringsprogram har stor efterfrågan nationellt, men även internationellt har Silviahemmet genomfört certifieringar. I Tyskland är dagverksamheten Malteser Tagestreff i Bottrop, sjukhuset St. Carolus i Görlitz, vårdboendet Papst Leo Haus i Essen, sjukhusen Lausitz Klinik i Forst och Johanniter Krankenhaus i Gronau Silviahemscertifierade. I Brasilien är vårdboendet SBA Residencial i São Paulo certifierat av Silviahemmet.
Det finns över 200 Silviahemscertifierade verksamheter runt om i Sverige och fler är på gång. Här har vi listat alla verksamheter som genomgått certifieringsprogrammet och har ett giltigt certifikat.
Symbolen används av enheterna för att visa att de har ett giltigt certifikat och att hela personalteamet på enheten har minst en grundutbildning i demensvård. Certifikatet förnyas vart tredje år.
Certifieringsprocessen utgörs av tre steg: grundutbildning till alla medarbetare, utbildning för arbetsledare vid implementering och leda teamarbete samt reflektionsledarutbildning. När alla moment i processen är godkända överlämnas ett inramat och numrerat certifikat undertecknat av H.M. Drottningen. Kursdeltagare får ett kursbevis. Därefter sker en årlig uppföljning och vart tredje år utfärdas ett förnyat certifikat efter kompletterande utbildning.
Samtliga medarbetare vid enheten – inklusive städpersonal, fastighetsskötare, adminstration med flera – deltar i en tre dagar lång grundutbildning i demenskunskap. Sammanlagd utbildningstid är 21 timmar. Alla genomgår skriftligt test efter utbildningen. Utbildningen sker på arbetsplatsen.
Alla arbetsledare som har genomgått steg 1 får en heldagsutbildning. Inriktning är Silviahemmets vårdfilosofi med betoning på ledarskap vid implementering och att leda teamarbetet. Utbildningen sker på arbetsplatsen eller på Silviahemmet.
Minst två medarbetare per avdelning genomgår tre dagars utbildning i att leda reflektionsstunder och en metod för att leda dessa på egen hand. Utbildningen sker på arbetsplatsen eller på Silviahemmet. Även två uppföljande handledningsträffar ingår.
Välkommen att höra av dig om du vill veta mer om certifieringsprogrammet. Vi är vanligtvis ute och utbildar, men kontakta oss gärna via e-post info@silviahemmet.se eller ring 08-759 00 71.
Rektor och verksamhetschef | överläkare, geriatrik
Utbildning och dagverksamhet | undersköterska, Silviasyster
Utbildning | leg. fysioterpeut, MSc, Silviafysioterapeut
Internationella kontakter och utbildning | specialistsjuksköterska – vård av äldre, MSc, Silviasjuksköterska
Silviahemmets dagverksamhet | undersköterska, Silviasyster
Utbildningsansvarig | undersköterska, Silviasyster
Silviahemmets dagverksamhet | leg. arbetsterapeut, MSc, Silviaarbetsterapeut
Utbildning | undersköterska, Silviasyster